top of page

KORT FORTALT OM HVA SOM HAR SKJEDD FRA VÅRE TURER!

 

Gambia november 2016

Vi kjøper bil som skal gå som TAXI og får innlagt elektrisitet

Gambia mai 2016

Vi begynner å jobbe mot å få lagt  inn  vann og elektrisitet. 

Gambia juni 2015

Skolen ble etter avtale skrevet over til gambiske skolemyndigheter i april og lærere og ny rektor ble ansatt av dem. Skolen styres nå under ledelse av rektor på barneskolen som ligger vegg i vegg med førskolen. 

Gambia januar 2015

Vi dro til Gambia for i hovedsak å ha møter på skolen angående ting som bekymret oss når det gjaldt drift av skolen. 

 

Skolen byttet navn i 2015 til Nyodema Nursery Community School. 

 

 

Gambia juni 2014

En uke i Gambia som måtte forlenges med 2-3 dager grunnet mye møtevirksomhet.

Vi hadde møter med rektor ved barneskolen ved siden av, representant fra skolemyndighetene, fem menn fra det sentrale skolestyret (på en måte skolestyret over andre lokale skolestyrer), imam (prest) og noen eldre fra byen.

Diskusjonene gikk både med høye stemmer og banking i bordet (oss nordmenn som gjorde det), men til slutt så var vi enige om det meste

Vi skal ha tettere samarbeid med barneskolen, for alle elevene ved Nyodema skal jo gå videre på barneskolen når de er ferdig på førskolen.
Vi fikk ryddet opp i en del misforståelser og lagt plan for fremtidig drift av skolen.

Happy Gambia sin tanke har jo hele tiden vært at de skal klare seg uten vår hjelp, at de skal drive skolen med god og stødig hånd.
Det har vært mange utfordringer og kommer nok flere, men vi har håp om at en dag så blir det som vi hadde tenkt.

Et stort problem er jo selvsagt at foreldrene til barna ikke har økonomi til å betale skolepengene og dette skaper uro på skolen da lærerne ikke får lønn i tide.
Vi søker derfor hele tiden etter nye faddere for å sikre barna skolegang og at lærerne får lønn.

Håper derfor alle dere som er fadder allerede kanskje vil "verve" venner og familie. 

Vi besøkte også Sambo og hans familie så klart og han er en aldeles skjønn gutt og hele familien er vår familie.

Juni er en varm og god måned i Gambia, rundt 35 grader på dagtid og ca 28 på kveldstid. Siden det er lavsesong er det lite turister og veldig stille og rolig. Havtemperaturen er aldeles nydelig, tipper rundt 30 grader
Helt klart vår favorittmåned å dra til Gambia - kan anbefales.

Før vi dro hjem satte vi i gang litt byggeprosjekter. Utenfor skolekjøkkenet blir det veldig varmt for kokkene som lager mat, så vi vil bygge en liten veranda med tak over, hvor de kan lage maten.

I tillegg skal det lages flere benker (i betong) på barnas spiseplass - også dette i skyggen.

På toppen av gjerdet skal det også mures inn knuste flasker - for å hindre at noen klatrer over på kveld/natt for å gjøre innbrudd/hærverk på skolen. Ikke så fint å se på, men det handler om å ta vare på det de har.

Det må også kjøpes inn litt mer møbler til skolen, blant annet skap for oppbevaring av skolemateriell på rektors kontor, litt nye bord og stoler.

Alt koster penger, så vi får se hvor mye vi får gjort i løpet av sommeren.

Fortsatt god sommer!

 

 

 

Gambia juni 2013

Så har jeg vært i Gambia en tur i sommer
Denne gangen med min kjære sønn og min kjære mamma med på tur. Det var veldig hyggelig

Gledelig å se at det står bra til med alle vi kjenner og skolen i Yundum.

På skolen var det per 17. juni 153 elever fordelt på tre klasserom. Vi har et klasserom til som ikke er tatt i bruk ennå men siden de er så mange elever nå må også dette benyttes fra høsten. Vi bestemte derfor at beste løsning er at den minste klassen deles opp, sånn at det blir bedre tid til å hjelpe de som nettopp har startet på skolen

Det er alltid veldig hyggelig å se hvor glade og kunnskapssultne ungene er på skolen. Alle vil gå på skole og skaffe seg lærdom og kunnskap.
Lærerne går på college, for å utdanne seg og starter opp igjen nå i midten av juli, når førskolen stenger for sommeren/regntiden.
Lærerne er veldig takknemlige for at de får muligheten til å få en utdannelse selv også  (dekket av Happy Gambia).

De siste byggearbeider ble gjort når jeg var der, det manglet tak for å sikre kontoret til rektor, samt lageret. Det ble fikset nå og da er det helt ferdig.
Vi bestemte derfor oss for å få dekorert skolen og leide inn litt hjelp til det og synes Kebba gjorde en flott jobb.
Sønnen min, mamma og jeg tok også fatt malerkostene litt, men det var veldig varmt så vi overlot det til vår innleide maler .

Og endelig har vi kommet til det stadium at vi har begynt å bygge kjøkken. Det har vært noe jeg virkelig har ønsket - å få laget et kjøkken så barna kan få et måltid ordentlig mat hver dag - det blir veldig bra.
Vi håper jo mange flere vil bli faddere og støtte oss videre i arbeidet 

Vi bygger i samme omgang et rom til vår vaktmester/vaktmann så da blir det noen som holder øye med skolen og passer på.

Vil du støtte oss, hjelpe til med noe, vite mer - ta gjerne kontakt for en prat 

God sommer fra oss! Bente

 

 

 

Gambia november 2012

En liten oppdatering er vel på sin plassJeg var i Gambia nå i november i to uker. Grunnet ulike omstendigheter har det tatt veldig lang tid å få ferdigstilt byggetrinn 2, altså et nytt bygg med to klasserom og kontor/lager, men nå nærmer det seg veldig ferdigstillelse.

Jeg dro hjem 30. november og da manglet det kun et strøk med maling og litt småpussing her og der.

 

Nå har jeg fått beskjed om at de har bestilt skolepulter og tavler, så da går det mot åpning etter at juleferien er overstått. Det er supert.

 

Skolen har da plass til cirka 140-150 elever etter det som er anbefalt med cirka 35 barn i hvert klasserom.Brønnen vi fikk ordnet tidligere i år fungerer veldig bra og de barna har tilgang til rent drikkevann hver dag. 

 

På skolegården er det en som jobber frivillig som gartner og det er kjempeflott. Han dyrker ulike grønnsaker og har også plantet noen trær, som om noen år vil kunne gi en kjærkommen skygge - det kan bli temmelig varmt her - da Yundum (like ved flyplassen) ligger et stykke fra havet og ikke får noen avkjølende bris der fra.Vi håper også etter hvert å få nok penger til å gi barna et bedre mattilbud enn hva de har per dags dato. Men det kreves penger og vi håper selvsagt at vi får støtte og bidrag også i året som kommer.

 

Benytter anledningen til å ønske alle en riktig fredfull jul og et fantastisk godt nytt år.

 

 

 

Nyodema Nursery juni 2012

Det nye skolebygget med to klasserom og kontor samt et lager var nesten ferdig da jeg var i Gambia i juni 2012. Det har vært en del sykdom hos de som bygger, så derfor er det blitt en del forsinket, men vi har blitt lovet at det skal ferdigstilles i nær fremtid (så får krysse fingrene).

Brønnen var ferdig da jeg kom, men måtte ha to nye runder med jobbing fordi den gikk tom for vann, men så var alt i orden til slutt. Så nå skal det være nok vann til alle på skolen hele tiden - det er toppers.

Det er trangt i de to eksisterende klasserommene så det vil bli veldig bra når de to nye klasserommene står ferdig
.

Alle lærerne på skolen (per d.d. 3 stykker) går nå på lærerkurs på college. De skal ha kurs i alle skoleferier i 3 år for å få en utdannelse som skal hjelpe dem i deres jobb som lærer. Dette grunnet at de ikke er utdannede lærere, noe som er veldig vanlig på førskolenivå. Det innebærer at de er på college hver dag i sommerferie, juleferie og påskeferie. Alle er veldige glade for denne muligheten for å få en ordentlig utdannelse. De tar i tillegg ekstra undervisning på lørdag.
Dette er det vi som sponser da vi mener det er viktig at de vet hva de bør gjøre/ikke gjøre i forhold til å undervise små barn. Spennende.


Vi trenger fortsatt deres velvillig støtte - ta gjerne kontakt om du lurer på noe!

 

 

 

 

Nyodema nursery

Hjemme igjen fra enda en fantastisk tur til vårt "andre hjemland" Gambia
Mange flotte opplevelser og alltid flott å komme tilbake og treffe venner og kjente.
Skolene i Gambia hadde veldig lang påskeferie så det ble ikke så mange skolebesøk denne turen. Men besøkte flere fadderbarn på Sanchaba Nursery og var i byggemøte på Nyodema Nursery, skolen vi har bygget i New Yundum.
Utbyggingen går fremover og det gjenstår ikke så mye før de er ferdige og skolen vil da ha totalt 4 klasserom + kontor og lager.
Brønnen er også nesten helt ferdig og det blir flott å ha tilgang på vann på skoletomten


Vi hadde også møte med borgermester/alkalo + flere medlemmer fra bystyret om driften av skolen. Vi har lagd forslag til skoleregler, skoletider etc. Vi vil også sende alle lærerne på skolen på kurs, for å lære mer om det å være lærer. Dette ble veldig godt mottatt av medlemmene av bystyret. Dette vil bekostes av Happy Gambia - alle bidrag mottas med stor takk

De aller fleste lærere på førskolenivå i Gambia er selvlærte. Det er fordi at de får ingen lønn fra myndighetene, siden myndighetene i Gambia ikke bygger førskoler. Så alle førskoler rundt omkring er bygd opp av veldedige foreninger eller driftige gambiere med et ønske om at deres barn skal få en bedre start på utdannelsen.
Den lønnen de får på førskolene kommer fra skolepengene barna  betaler.


Vi jobber videre for førskolen i New Yundum. Det er fortsatt  en del ting å jobbe mot, ikke minst å sikre at den utdannnelsen barna får der er god og nyttig.

Alle bidrag til våre prosjekter mottas med hjertelig takk.

 

Brønnen
Brønnen er snart klar til bruk. Skal også lages sikring på toppen ("lokk") så det ikke skjer noen ulykker.
Helt topp å få vann på skoletomen!

 

 

 

Nyodema Nursery - utbygging

Vi begynte utbygging av skolen da vi var i Gambia i januar, men vi ble helt satt ut da vår kjære lille venn Oumar så overraskende gikk bort
På en måte var det godt at vi var der og fikk ta del i begravelsen hans og være med familien, men det var ufattelig triste dager.

Utbygging:

Men vi har jo satt i gang utbygging av førskolen og det er i full gang. Vi bygger to klasserom til og også kontor og et lite lager.
Det siste vi hørte var at de håper på ferdigstillelse i månedsskiftet februar/mars (men det blir ofte noe forsinkelser). Så er det innkjøp av pulter, utstyr etc.

Brønn:
Vi hadde håpet å koble oss på brønnen som ble bygd på barneskolen ved siden av, av en stor amerikansk organisasjon, men dessverre fikk vi ikke dette. Så da tenkte vi jaja, da får vi bygge brønn selv, og det er nå gjort.

Vi reiser nedover igjen i april og det følger da mer informasjon etter det, med bilder og oppdatering på hvordan det går.
Vil du hjelpe?
Håper fortsatt på støtte og hjelp til våre prosjekter. Planlegger å bygge en slags platting med tak over for å lage litt skygge, da det ikke er noe naturlig skygge der og det blir veldig varmt. Skal også prøve å få kjøpt noen litt store trær, som kan vokse seg enda større og dermed lage naturlig skygge

Ta gjerne kontakt med en av oss om det er noe dere lurer på, vil bidra med eller annet.

 

 

Oktober 2011
Nyodema Nursery
Da har vi vært en tur i Gambia igjen, nå i oktober, og det var med stor glede vi kunne se at førskolen er i full gang og ungene og lærere stortrives.
Gjerdet rundt skolen er på plass og grønnsakene gror i grønnsaksbedet som rektor har lagd.
Noe som gledet ekstra var å se at de faktisk har lært ungene å ikke slippe søppel rett ned (som de fleste i Gambia gjør), men at de hadde en stor "tønne" stående midt på plassen som de kastet søppel i - veldig bra!

Da vi dro fra Gambia i juni var det cirka 80 elever som var skrevet inn. Nå var tallet 133!! Dette er fordelt på to klasserom, så det sier seg selv at det blir ganske fullt.

Utbygging:
Dette viser hvor stort behov det var for en førskole i denne landsbyen og det vi vil jobbe mot nå er å få samlet inn nok penger til å bygge ut skolen. Satser på å få bygd to klasserom til - så snart pengene er der..
Lyst til å bidra?

New Yundum Primary school (barneskole)
Da vi var i Gambia nå satte vi i gang bygging av 8 nye toaletter til barneskolen som ligger vegg
i vegg med "vår" førskole. De hadde alt for lite toaletter med tanke på hvor stor skole dette er. Så de får nå 8 til, 4 for jenter og 4 for gutter - og det arbeidet er godt gang.

Oumar
Oumar venter fortsatt på operasjon - den måtte utsettes igjen, da hans helse ikke er så bra som den må være. Han har derfor fått medisiner som han måtte ta i 3 måneder og de skal tilbake til Senegal i desember for å ta nye blodprøver og forhåpentligvis opereres da. Han virket veldig kvikk og sprek, så det virker som at medisinene gjør det de skal.
Han er en en veldig skjønn og god gutt som vi blir mer og mer glad i.

Vi trenger fortsatt hjelp til å kunne realisere planene våre og alle bidrag mottas med stor takknemlighet!
Tusen takk for at du vil hjelpe oss å hjelpe

Kontonummer: 6428 11 85835 Happy Gambia 

 

 

 

JULI 2011:

Vi i Happy Gambia har nå ferdigstilt førskolen Nyodema Nursery i New Yundum, The Gambia.

 

Skolen har to klasserom og vi var i Gambia for åpning av skolen nå 7. juni. Vi har også bygd toaletter i tilknytning til skolen.

I tillegg har vi satt i gang arbeiet med å bygge gjerde/høy mur rundt skoletomten - dette for å sikre at barna er trygge og holder seg på skolens område i skoletiden - barna er jo små, fra 3 år og opp til 7, så da er det fint at området får et gjerde.Vi trenger fortsatt litt penger til dette og vi håper noen kanskje vil sponse oss litt - alle monner drar!

 

Se også vår side nettsalg  - kanskje du finner noe av interesse der.

 

Denne siden vil bli oppdatert med nye ting i dagene fremover.

Tusen takk for eventuell støtte -tusen takk for at du vil hjelpe oss å hjelpe

 

Kontonummer: 6428 11 85835 Happy Gambia (nytt kontonr. 23.08.11)

 

Trenger fortsatt litt penger til Oumars operasjon som er datert til 4. august, om du vil støtte dette bruk kontonummer over og merk innskuddet med Oumar  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page